Napa Deri
Napa Deri Nedir?
Napa deri kuzu veya inek derisinden yapılan deridir. Yumuşaklık ve hava geçirgenliği bakımından diğer derilere göre daha üstündür.
Napa deri genel olarak ayakkabı, çanta ve tekstil endüstrisinde değerlendirilir. Deri insanlık tarihi boyunca kullanılmış özel ürünlerden bir tanesidir. Yaşamın her alanında karşımıza çıkan derinin en iyisini almak isteriz. Deri kullanılarak yapılan tekstil ürünleri her zaman popülerdir. Deri ev eşya ürünleri de günümüzde tercih edilmeye başlanmıştır. Derinin parlak, canlı ve şık görünümü göz alıcı biri olmanızı sağlıyor. Dayanıklı yapısı da deriyi öne çıkaran özelliklerden bir tanesidir. Sıkça kullanılan ve sevilen derinin farklı çeşitleri yer almaktadır.
Napa deri nedir? İnek ve kuzudan elde edilen deri türüdür.Derinin en büyük özelliği yumuşak ve pürüzsüzdür. Nappa deri ayakkabı sektöründe sıklıkla tercih edilir. Napaderi çeşitleri;
Astarlık Deriler
Derinin tabaklanmasıyla elde edilir. Doğal renkte boyanan yumuşak derilerdir. Keçiden elde edilen deri türüne astarlık adı verilir. Bununla beraber dana derisinden yapılan astarlar da bulunur. Astarlık deriler, diğer deri çeşitlerine göre daha düşük kalitededir.
Suni Deri
Kimyasal yollar kullanılarak deri elde edilmesidir. Bu ürünler giyim, ayakkabı ve aksesuar çeşitlerinde tercih edilir. Kimyasal içeriği sebebiyle zararlı olan suni deri ayrıca kullanışsızdır. Gerçek deri gibi uzun ömürlü değildir. Bir çok madde kullanılarak elde edilen bu karışım üzerine, presle elde edilmek istenen şekil basılır.
Ak Deri
Kağıt bulunmadan önce eserlerin uzun ömürlü olması için deri üzerine işlenirdi. Ponza taşı kullanılarak temizlenen deri yüzeyi pürüzsüz hale getirilirdi. Türkler, bu şekilde elde edilen deriye akderi adını vermiştir. Ceylan derisi bu işlem için özellikle tercih edilir.
Napa Deri Nasıl Üretilir?
Napa deri nasıl üretilir? Deri yapımı son derece zahmetlidir. Hayvanların derileri temizlenip işlenerek kullanılır duruma getirilir. Günlük yaşamda kullandığımız deri türleri dana, keçi ve koyun gibi hayvanlardan elde edilir. Deri organik bir maddedir. Derinin işlenmeden önce mutlaka tuzlanarak korunması gerekir. Aksi durumda çürüyebilir. Yüzülecek derinin tuzlanmasının temel amacı tabaklama işlemine kadar geçen sürede deri üzerinde bakteri oluşumunu engellemektedir. Derinin temizlenerek kullanılır hale getirilmesine tabaklama adı verilir. Tabaklama işleminden geçecek deri, kurutulmuş ya da tuzlanmış olsa da üst deriden ayrılması gerekir.Yoksa deri çürüyebilir.
Napa Deri Nerelerde Kullanılır?
Napa deri nerelerde kullanılır? Ayakkabı yapımında özellikle tercih edilmektedir.Bu deri türü diri ve tok bir şekilde işleme girer. Çok belirgin gözenekleri bulunmamaktadır. Diğer deri çeşitlerine oranla suya daha dayanıklıdır. Napa derinin özellikleri;
- Ayakları serin tutar,
- Çabuk yırtılmaz,
- Ayakta koku oluşumunu önler,
- Doğal bir üründür,
- Ayağın şeklini alır.
Giysilik için kullanılacak keçi ve dana derileri koyun derilerine göre daha sıkı yapıdadır. Bu nedenle iki kere kireçlik işlemi yapılır. Daha sonra kuvvetli bir sama işlemi gerçekleştirilir. Çünkü keçi derilerinin yapısı çok sıkıdır. Keçi derilerinde kıl köklerinin yanında bulunan ter ve yağ bezlerinin sayısı koyun derilerinden daha azdır. Bu yüzden koyun derilerine daha kuvvetli bir yağ giderme işlemi yapılmaktadır.Keçi derilerinin cildi sert ve kurudur. Bu nedenle yağ giderme işlemi yapılmaz.
Napal deri bakımı yumuşak bir bez kullanılarak yapılır. Deri ürünlerinin bakımının mutlaka düzenli olarak yapılması gerekir. Ayda bir kez deri yüzeylerinde yer alan kir ve döküntüleri temiz ve nemli bir bezle temizlemeniz tavsiye edilir. Uzmanların önerdiği şekilde deri bakımını yaparak napa deri ürünlerini uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.
Bizi sosyal medya üzerinden takip edebilir ve oradan da sipariş verebilirsiniz.